7/22/2014

ခါးေသာအသီးမ်ားကို စားသံုးျခင္း

{ ခါးသီးမႈကို စားသံုးျခင္း }

က်န္းမာေရးအတြက္ ေရွးစကားပံုေလး
တစ္ခြန္း ရိွတယ္။

" မ်က္စိမွာ အၾကည္
နားမွာ ဆီ
ဒႏၲီမွာ ဆား
လွ်ာမွာ ခါး "

မ်က္စိကက်န္းမာေရးအတြက္ မနက္အိပ္ရာႏိုးတိုင္း မ်က္စိထဲကို သန္႔ရွင္းၾကည္
လင္ေသာေရ ထည့္၍ ေဆးေၾကာေပးရမယ္။

နားက်န္းမာေရးအတြက္ နားထဲကိုအနည္းငယ္မွ်ေသာ အုန္းဆီျဖင့္ ႏွစ္ပတ္
တစ္ခါ သို႔မဟုတ္ တစ္လတစ္ခါ စြတ္လိမ္းေပးရမယ္။

သြားက်န္းမာေရးအတြက္ ဆားျဖင့္ပလုတ္က်င္းေပးျခင္း၊ ဆားျဖင့္ သြားတိုက္ျခင္းတို႔ကို ျပဳလုပ္ေပးရမယ္။

လွ်ာက်န္းမာေရး သို႔မဟုတ္ ခႏၶာကုိယ္ က်န္းမာေရးအတြက္ အခါးဓာတ္ပါ
ေသာ အသီးအရြက္တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို ေန႔စဥ္စားေပးရမယ္။

ပူ၊ စပ္၊ငန္၊ခ်ဥ္၊ခါး၊ ခ်ဳိ၊ စိမ့္ အရသာအမ်ဳိးမ်ဳိး ရိွတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာဖို႔အတြက္ အခါးဓာတ္က အဓိကတာဝန္ယူထားတယ္။က်န္းမာလိုတဲ့ လူတစ္ေယာက္က အခါးဓာတ္ကို မျဖစ္မေန
ေဆာင္ၿပီး အခ်ဳိဓာတ္ပါေသာ အစာမ်ားကို ေလ်ာ့စားသင့္တယ္။

လတ္တေလာေတြ႕ရိွခ်က္အရ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့အဓိကတရားခံ ႏွစ္ဦးက အခ်ဳိ နဲ့ လက္လုပ္
ခ်ဥ္ ျဖစ္ေနတယ္။ခက္တာက လူအမ်ားစုက အခ်ဳိကိုႀကိဳက္ၿပီး အခါးကိုမုန္းတီးေနတာပဲ။

ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ က်န္းမာခ်င္တယ္ဆိုရင္ခါးသီးတာေတြ စားေပးပါ။
*****************

တစ္ခါက ဂ်ာမနီ ဆရာဝန္တစ္ေယာက္ထိုင္းႏိုင္ငံကို ေရာက္လာတယ္။
တစ္ေန႔ အဲဒီဆရာဝန္က ထိုင္းေစ်းကိုသြားၿပီး ပိုးထိုးေနတဲ့ သေဘၤာသီးအစိမ္း
တစ္လံုးကို ေရြးၿပီး ဝယ္လာတယ္။သူမ်ားတကာေတြက သေဘၤာသီး လွလွပပ
သန္႔သန္႔ျပန္႔ျပန္႔ အလံုးႀကီးႀကီး ေရြးဝယ္ေနခ်ိန္မွာ......

သူ ဘာေၾကာင့္ သေဘၤာသီးပိုးထိုးကို ဝယ္ရတာလဲ…?

သူ႕အေျဖကေတာ့ ...... သေဘၤာသီးပိုးထိုးၿပီ ဆိုကတည္းက ပိုးသတ္ေဆး မသံုးလို႔။ပိုးသတ္ေဆး မျဖန္းတဲ့ ေအာ္ဂဲန္နစ္သဘာဝသေဘၤာသီးကို စားခ်င္လို႔ ပိုးထိုးတာကို ေရြးဝယ္ရတာပါတဲ့။

မွတ္သား လိုက္နာဖို႔ေကာင္းေသာသက္ႀကီးစကားကို ျပန္လည္၍ မွ်ေဝလိုက္ပါသည္။

by ဦးတိုးေအာင္