(ခ်ိစ္ႏွင့္အာရွ)
အာရွႏိုင္ငံမ်ားတြင္ေတာ့ ခ်ိစ္ကို ရံဖန္ရံခါမွသာ မုန္ ့ပဲသြားရည္စာအျဖစ္
စားသံုးေ လ့ရွိ ပါ သည္။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ အေနာက္ႏိုင္ငံ မ်ားကဲ့သို
့ေရေျမေတာေ တာင္ သ ဘာ၀မတူညီျခင္း၊ ခ်ိစ္လုပ္ရန္ကုန္ၾကမ္းႏို ့ရွားပါးျခင္း
ႏွင့္ နည္းပညာ အားနည္းျခင္းတို ့ေၾကာင့္ ျပည္တြင္းတြင္
ခ်ိစ္ထုတ္လုပ္ႏိုင္မႈပမာဏ လြန္စြာ နည္းပါး ပါ သည္။ ထို ့ျပင္ ႏိုင္ငံျခားမွ
တင္သြင္းလာေသာခ်ိစ္မ်ားသည္ သယ္ယူပို ့ေဆာင္စ ရိတ္ ႏွင့္ အခြ
န္အခမ်ားၾကီးေလးျခင္းတို ့ေၾကာင့္ လဲ စားသံုးသူလက္ထဲေရာက္ေ သာ အခါ
ေစ်းၾကီးေသာစားေသာက္ကုန္ပစၥည္းျဖစ္ေသာေၾကာင့္ လူတန္းေစ့ မစားေ
သာက္ႏိုင္ၾကျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ယေန ့အာရွတိုက္ တစ္တိုက္လံုးတြင္ ႏိုင္ငံအနဲစုေ
လာက္ သာ ကိုယ္ပိုင္စတိုင္ျဖင့္ ခ်ိစ္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ၾကပါသည္။ ၄င္းတို ့အနက္
အိႏိၵ ယ၊ နီေပါ၊ တိဗက္၊ ဂ်ပန္ ႏွင့္ ဖိလစ္ပိုင္ ႏိုင္ငံတို ့မွ
ခ်ိစ္မ်ားသည္ ထူးျခားေကာင္းမြန္ေ သာ အရသာတို ့ျဖင့္ လူသိမ်ားၾကပါသည္။
(အိႏိၵယခ်ိစ္မ်ား)
အာရွတိုက္ တစ္ခြင္၌ ခ်ိစ္အမ်ားဆံုးထုတ္လုပ္ေသာ ႏိုင္ငံမွာ
အိႏိၵယႏိုင္ငံျဖစ္ပါ သ ည္။ အိႏိၵယႏိုင္ငံထဲသို ့ေပၚတူဂီတို ့လာေရာက္ကာ
ကိုလိုနီ နယ္ခ်ဲ ့ခဲ့ရာမွစ၍ ခ်ိစ္ စား သံုးေသာ ဓေလ့ ျဖစ္ေပၚလာခဲ့ပါသည္။
အိႏိၵျဖစ္ ခ်ိစ္မ်ားအနက္ Bandel ႏွင့္ Paneer ခ်ိစ္တို ့မွာ
ေရပန္းစားၾကပါသည္။ (၁)Bandel Chseese ကို ႏြားႏို ့မွျပဳလုပ္ ၾကျ ပီး၊
သံပုရာရည္ကို အသံုးျပဳ၍ ဒိန္ရည္(ေခၚ)ႏို ့ဓမ္းရည္ ေဖာက္ၾက ရပါသည္။ ခ်ိစ္
သည္ အ၀ိုင္းပံုသ႑ာန္ျဖစ္ျပီး၊ အနံ ့အရသာႏွင့္ျပည့္စံုေကာင္းမြန္ပါသည္။ (၂)
Paneer Cheese ကို အာရွတိုက္၏ ခ်ိစ္အျဖစ္ လူသိမ်ားၾကပါသည္။ ႏြားႏို ့မွျပဳ
လုပ္ပါသည္။ ခ်ိစ္အသားပံုစံသည္ တို ့ဟူးႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္တူပါသည္။ ထိုခ်စ္ကို
အိႏိၵႏိုင္ ငံသာမက၊ အေရွ ့ေတာင္အာရွ ႏိုင္ငံမ်ား၏ ဟင္းလ်ာမ်ားထဲတြင္လည္း
အသံုးျပဳေလ ့ရိွပါသည္။ ပရိုတင္းဓာတ္လဲပါ၀င္မႈျမင့္မားေသာေၾကာင့္ အသား
အစားထိုး သက္သက္လြတ္ဟင္းလ်ာမ်ားထဲတြင္ ခ်က္ျပဳတ္ေလ့ရွိပါသည္။ အိႏိၵယရိုးရာ
ခ်ိစ္ဂ်ံဳမုန္ ့လံုးေၾကာ္ အျဖစ္ သြားေရစာ စားေလ့ရွိၾက ပါသည္။
(နီေပါလ္ခ်ိစ္)
နီေပါလ္၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ႏွင့္ အိႏိၵယႏိုင္ငံအနီးတစ္၀ိုက္တို ့တြင္ ေတြ
့ရပါသည္။(၁) Chhena Cheese ကို ႏြားႏို ့(သို ့မဟုတ္) ကြ်ဲႏို ့တို ့မွ
ျပဳလုပ္ၾကပါသည္။ ခ်ိစ္ျပဳလုပ္သည့္ပံုစံသည္ အီတလီႏိုင္ငံ စတိုင္လ္ႏွင့္
တူပါသည္။ အလြန္ႏူးညံ့လတ္ဆတ္္ေသာဒိန္ခဲျဖစ္ျပီး၊ rasqulla (ေခၚ) ရိုးရာမုန္
့ခ်ိဳမ်ားျပဳလုပ္ရာတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါသည္။ (၂) Ragya Yak ကို
တိဗက္ႏြားႏို ့မွ ျပဳလုပ္ပါသည္။ အရသာမွာ အလြန္ဆိမ့္ျပီး၊ စိမ္း၀ါေရာင္
ျဖစ္ပါ သည္။ ခ်ိစ္အသားမွာ အနဲငယ္ၾကမ္းတမ္းျပီး၊ အႏွစ္ပံုစံျဖစ္ေသာေၾကာင့္
ဟင္းခ်က္စားေလ့ရွိပါသည္။ ခ်ိစ္အရသာသည္ စပိန္ႏိုင္ငံလုပ္ ဆိတ္ႏို
့အရသာႏွင့္လဲ ဆင္တူပါသည္။ ထိုခ်ိစ္ ကို နီေပါလ္တို ့ရိုးရာ ဇြန္လကုန္မွ
စက္တဘၤာလဆန္း ထိ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိၾကပါသည္။
(တိဗက္ခ်ိစ္)
အာရွတိုက္အလယ္ပိုင္း ကုန္းျပင္ျမင့္ေဒသရွိရာ၊ တိဗက္မွ
ျပဳလုပ္ေသာခ်ိစ္ျဖစ္ျပီး။ ထိုေဒသကို အစြဲျပဳ၍ Tibet Cheese
ဟုေခၚဆိုၾကပါသည္။ တိဗက္ႏြားႏို ့ကိုသံုးကာ၊ သဘာ၀ ေလ၊ ေန ဓာတ္တို ့ျဖင့္
ျပဳလုပ္ထားေသာေၾကာင့္ ခ်ိစ္အသားမွာ အတန္ငယ္မာပါသည္။ အရသာျပင္းေသာ ခ်ိစ္
အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္။
(ဂ်ပန္ခ်ိစ္)
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ Hokkaido
ကြ်န္းဆြယ္မွ ျပဳလုပ္ေသာ Sakura Cheese သည္ ဆြစ္ဇာလန္ ႏိုင္ငံတြင္
က်င္းပခဲ့သည့္ Mountain Cheese Olympics ျပိဳင္ပြဲတြင္
ေရႊတံဆိပ္ဆုအျဖစ္ေအာင္ပြဲဆြတ္ခူးႏိုင္ခဲ့ပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ နံမည္ၾကီး
အျခားျပိဳင္ပြဲ၀င္ႏိုင္ငံမ်ားျဖစ္ၾကေသာ ဆြစ္ဇာလန္၊ အီတလီ ႏွင့္
ျပင္သစ္ႏိုင္ငံၾကီးမ်ား အလယ္တြင္ Sakura ခ်ိစ္သည္ အာရွတိုက္၏ ရိုးရာ
ခ်ိစ္အျဖစ္ ပြဲလယ္တင္ခဲ့ရပါသည္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ အမွတ္အသားျဖစ္ေသာ ခ်ယ္ရီပန္း
(ေခၚ) sakura ပန္းရနံ ့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ထိုခ်ိစ္သည္
ကရင္အျဖဴေရာင္ရွိကာ၊ အရသာမွာလဲ အလြန္ႏူးညံ့ပါသည္။
(ဖိလစ္ပိုင္ခ်ိစ္)
Kesong Puti (ေခၚ) ဒိန္ခဲေပ်ာ့ကို ဖိလစ္ပိုင္ႏိုင္ငံတြင္ ၁၂၁၇
ခုႏွစ္ကတည္းက စားသံုးလာခဲ့ၾကပါသည္။ ထိုလတ္ဆတ္ေသာ ခ်ိစ္ကို ဆား၊
မလို္င္ထုတ္ထားေသာ ကြ်ဲႏို ့ႏွင့္ rennet (ေခၚ) ႏို
့ကိုခဲေစေသာပစၥည္းတစ္မ်ိဳးတို ့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိပါသည္။
အျဖဴေရာင္ဒိန္ခဲသည္ ႏူးညံ့ျပီး၊ အငန္ကဲကာ အခ်ဥ္ဓာတ္အရသာလဲရွိပါရွိပါသည္။
ထိုခ်စ္ကို ဖိလစ္ပိုင္ရိုးရာ ေပါင္မုန္ ့တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ Pen De Sal ျဖင့္
နံက္စာအာဟာရ အျဖစ္စားသံုးေလ့ ရွိၾကပါသည္။
***********
(ခ်ိစ္ ႏွင့္ ျမန္မာ)
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ႏို ့ဆီ၊ ႏုိ ့မႈန္ ့၊ ႏြားႏို ့၊ ေထာပတ္ ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊
ႏို ့မလုိင္၊ ဒိန္ခဲ...စသည့္ႏို ့ထြက္ပစၥည္္းတို ့ကို
စားသံုးေလ့ရွိၾကေသာ္လဲဘဲ၊ ျမန္မာလူမ်ိဳးတို ့သည္
ခ်ိစ္ႏွင့္အလွမ္းေ၀းေနပါေသးသည္။ ခ်ိစ္ ၏ အရသာကိုႏွစ္ျခိဳက္ၾကေသာ္လဲဘဲ၊
ေစ်းႏႈန္းျမင့္မားျခင္း၊ လက္တကမ္းတြင္္္ အလြယ္တကူ ၀ယ္၍မရႏိုင္ျခင္း... တို
့ေၾကာင့္ ႏိုင္ငံျခားျဖစ္ ဇိမ္ခံအစား အစာတစ္ခုအျဖစ္သာ ရွိေနေသးျပီး၊ ေန
့စဥ္သံုးအစားအစာတစ္ခု မျဖစ္လာႏိုင္ေသးပါ။ ယေန ့ super market မ်ားတြင္
အေမရိကန္ အလံတံဆိပ္ျဖင့္ ထုပ္ပိုးထားသည့္ American Cheese တို ့ကို ေတြ
့ျမင္ ရပါသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အေနာက္ႏိုင္ငံမ်ားနည္းတူ
ခ်ိစ္ႏွင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ ကိတ္၊ ေပါင္မုန္ ့၊ ဘီစကစ္၊ cracker ၊ hot dog ၊
ပူတင္း၊ ပီဇာ၊ ဘာဂါ စသည္တို ့ကို ၁၂-ရာသီ ပတ္လံုး ရရွိႏိုင္ပါျပီ။ ထို
့ျပင္ ခ်ိစ္ႏွင့္ စီမံခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ အေနာက္တိုင္းဟင္းလ်ာမ်ားကိုလဲ
ဟိုတယ္ႏွင့္စားေသာက္ဆိုင္ၾကီးမ်ားတြင္ စားေသာက္ႏိုင္ၾကပါျပီ။
(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္... ေရးသား မွ်ေ၀သည္)
4/24/2014
*** ခ်ိစ္ (ေခၚ) ဒိန္ခဲ ေလးမ်ားအေၾကာင္း (အပိုင္း ၂)***
4/24/2014
Dim