12/18/2013

အမ်ဳိး သမီးမ်ား ရာသီ ဆံုးခ်ိန္နဲ့ ဓာတ္စာ


အမ်ဳိး သမီးမ်ား ရာသီ ဆံုးခ်ိန္နဲ့ ဓာတ္စာ အမ်ဳိး သမီး အမ်ားစုဟာ အသက္ ၅ဝ ေက်ာ္ရင္ ေသြးဆံုး ပါတယ္။ အီစႀတိဳဂ်င္ ေဟာ္မုန္း ေလ်ာ့နည္း လာတယ္။
 
 ေသြးဆံုးတာ အမ်ဳိး သမီး တိုင္း ေရွာင္လို႔ မရတဲ့ သဘာဝ ျဖစ္စဥ္ တစ္ခု ပဲျဖစ္ပါ တယ္။
 
 ရာသီဆံုး၊ စခ်ိန္မွာေခြၽးျပန္၍ ပူေႏြးျခင္း၊ စိတ္ပိုင္း ဆိုင္ရာ အေျပာင္း အလဲနဲ႔ ႏွလံုး ေရာဂါ၊အ႐ိုးပြ ေရာဂါတို႔ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။
 
ေခြၽးျပန္၍ ပူေႏြးျခင္း ဆိုရာမွာ ခႏၶာကိုယ္ တစ္ေလွ်ာက္မွာ အပူလိႈင္း ျဖစ္ေနၿပီး ညဘက္ ေခြၽးထြက္ တတ္ကာ ေသြးေၾကာ က်ယ္လာတဲ့အတြက္ ေသြးဖိအား ထိန္းညႇိ ေဆးဝါး ဗိုက္တာမင္ အားေဆး၊ အိပ္ေဆး ေကြၽးရင္ သက္သာမယ္။
 
 ဒီေဝ ဒနာကို အသက္ ၄၅ ႏွစ္မွ ၅၂ ႏွစ္အတြင္း အမ်ဳိး သမီးေတြ ေတြ႕ႀကံဳရ စၿမဲ ျဖစ္ပါတယ္။
 
 အမ်ဳိး သမီးေတြ ရာသီဆံုး ခ်ိန္မွာ စိတ္ပိုင္း ဆိုင္ရာ အရ စိတ္မအီမ သာျဖစ္ျခင္း၊ စိတ္မ တည္ၿငိမ္ျခင္း၊ မွတ္ဥာဏ္အား နည္းျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က် ျခင္းနဲ႔ ေမာပန္း ႏြမ္းနယ္မႈ ေတြကို တြဲလ်က္ေတြ႕ ရၿပီး ေဟာ္မုန္းနဲ႔ စိတ္ပိုင္း ဆိုင္ရာေၾကာင့္ ျဖစ္ရ တာမို႔ အိပ္မ ေပ်ာ္တတ္ ၾကဘူး။
 
 ႐ုပ္ပိုင္း ဆိုင္ရာ ေျပာင္းလဲမႈ အေနနဲ႔ ရင္သားေတြ ေသးငယ္ သြားၿပီး အဆီျပင္ တစ္သွ်ဴးမ်ား ျပန္စုပ္ယူ ႏိုင္တဲ့ အတြက္ ပံုသဏၭာန္ပါ ေျပာင္းလာ တယ္။
 
 ဆီးက်ိတ္ မၾကာခဏ ေရာင္ၿပီး ဆီးလမ္း ေၾကာင္းပိုး ဝင္တာ ေတြ႕ရတယ္။ 
 
 ေသြးမ ဆံုးခင္ အီစႀတိဳဂ်င္ ေဟာ္မုန္းဟာ ႏွလံုး ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး တယ္။
 
 ေသြးဆံုး ၿပီးခ်ိန္ ေနာက္ပိုင္းမွာ အမ်ဳိးသား မ်ားနည္းတူ အမ်ဳိး သမီး ေတြဟာ ႏွလံုး ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ မ်ားလာတယ္။
 
 ေသြးဆံုးခ်ိန္ ေနာက္ပိုင္း ႏွစ္ေတြမွာ ႐ိုးထုထည္ဆံုး ႐ႈံးမႈဟာ လ်င္ျမန္လာ တယ္။ အ႐ိုး အဆစ္ ေတာင့္တင္းျခင္း၊ ကိုက္ခဲျခင္း ေတြ ျဖစ္တတ္တယ္။ 
 
အဓိက အီစႀတိဳဂ်င္ခ်ဳိ႕ တဲ့မႈေၾကာင့္ အေၾကာတ တက္တယ္။
 
 ေဘးထြက္ဆိုး က်ဳိးက ကိုယ္အေလး ခ်ိန္တက္ျခင္း၊ ဝျခင္း၊ မူးေဝ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ေသြးခဲျခင္း အနည္းငယ္ ျမင့္မားၿပီး ရင္းသား ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ ေျခရွိတယ္။ ၂ ႏွစ္မွ ၅ ႏွစ္အထိ ကုရင္ ေကာင္းက်ဳိးထက္ ဆိုးက်ဳိးကပို မ်ားတယ္။
 
 ေသြးဆံုး ခ်ိန္မွာ အမ်ဳိးသမီး မ်ားမွာ ျဖစ္ပြား တတ္တဲ့ ေရာဂါဟာ အီစႀတိဳဂ်င္ေခၚ မေဟာ္မုန္း ပမာဏ ေလ်ာ့နည္း လာလို႔ ျဖစ္ပါ တယ္။
 
 ေဟာ္မုန္း ဆံုး႐ႈံးမႈ ျဖည့္ဆည္း ေပးမယ့္ အစာေတြ စားေသာက္ဖို႔ လိုပါတယ္။
 
 အစာကို ညီၫြတ္မွ် တေအာင္ စား တတ္ဖို႔ အေရးႀကီးတယ္။ အဲဒီလို ညီၫြတ္မွ် တေအာင္ စားေပး ျခင္းျဖင့္ စိတ္ဓာတ္ က်ျခင္း၊ ေခြၽးထြက္ လြယ္ျခင္းနဲ႔ ပူေႏြး ေနျခင္းကို သက္သာ ေစပါတယ္။
 
 ပဲပိစပ္၊ ပဲပိစပ္က ထုတ္တဲ့ အစား အစာ၊ ပဲနီေလး၊ ပဲေျခာက္၊ မက္မန္းသီး၊ ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ခ်ယ္ရီသီး၊ သေဘၤာသီး၊ သလဲသီး၊ ယိုနဲ႔သစ္သီး ေတြစားရမယ္။
 ႏွံစား သီးႏွံ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ စမုန္နက္နဲ႔ ပင္လယ္ ေရေမွာ္ေတြကို စားသင့္ ပါတယ္။
 ကစီ ဓာတ္ပါတဲ့ အသီး အရြက္နဲ႔ သစ္သီး၊ ႏွံစား သီးႏွံ၊ ပဲကို အေျခခံတဲ့ အစား အစာေတြ မွန္မွန္ စား သံုးၿပီး သၾကား ဓာတ္ပါတဲ့ အစား အစာကို ေလွ်ာ့စား တာဟာ ေသြးထဲက ဂလူးကို႔ ပမာဏကို ထိန္းညႇိ ေပးၿပီး စိတ္ဖိစီး မႈနည္း ေစတယ္။
 ေျမပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ စတဲ့ မျပည့္ဝ ဆီေတြ ကိုသာ စားသံုး ရမယ္။ ပင္လယ္ ငါးကို စားသံုးေပး ရပါမယ္။
 ျမ၀တီ
 Post by - Myanmar Market Economy https://www.facebook.com/pages/Myanmar-Market-Economy/250499495104244?ref=hl