ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းျမင့္တက္ေစေသာ ေန႕စဥ္စားေသာက္ေနၾက အစားအစာအခ်ိဳ႕
ကြ်န္ေတာ္တို႕လူသားမ်ား ေန႔စဥ္ေနထိုင္စားေသာက္မႈ
ပံုစံေျပာင္းလဲလာသည္ႏွင့္အမွ် ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ အေနအထားလဲ တျဖည္းျဖည္း
ျမင့္တက္လာတာ ကို ေတြ႕ရိွရပါတယ္။ ပီးေတာ့ က်ေနာ္ တို႕ျမန္မာႏုိင္ ငံကလည္း
ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈအမ်ားဆံုး ႏိုင္ငံစာရင္းမွာ နံပါတ္ ၂ေနရာကလိုက္ပါတယ္။
အရည္အေသြးမျပည့္မီတဲ့ စားေသာက္ ကုန္ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ ပြားရျခင္းကအဓိ က ေနရာက ပါ၀င္ေနသလို တခ်ိဳ႔မထင္မွတ္ထားတဲ့ စားေသာက္ ကုန္ေတြေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ပါေသးတယ္။
ပတ္၀န္းက်င္ ညစ္ညမ္းမႈ၊ ေန႕စဥ္စားေသာက္ေနထိုင္မႈ (life Style) ကိုလိုက္၍
အဓိက ျဖစ္ပြားတတ္ျပီး ကင္ ဆာေၾကာင့္ အခ်ိန္မတိုင္မီ
အသက္ဆံုးရံႈးရသည္မ်ားလည္း ဒုႏွင့္ေဒးပင္။
ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အစားအေသာက္အခ်ိဳ႕ကေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ျမင့္တက္ေစေၾကာင္း သုေတသန စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ သိရပါသည္။
(၁) ရယ္ဒီမိတ္ အစားအစာမ်ား
၀က္ေပါင္ေျခာက္၊ ၀က္အူေခ်ာင္း၊ Hot Dog စတဲ့ အစားအစာမ်ိဳးေတြမွာ
တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ထားဖို႕ ဆိုဒီယမ္ ႏိုက္ထရိတ္လို
ဓာတုပစၥည္းေတြပါ၀င္တတ္ျပီး အဲ့ပစၥည္းေတြက ကြ်န္ေတာ္တို႕ကို ကင္ဆာေရာဂါ
ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ပါတယ္။
(၂) ေပါက္ေပါက္
ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား
ၾကိဳက္သလို က်ေနာ္တို႕လည္း ၾကိဳက္တဲ့ အစားအစာတစ္ခုပါ။ ဗိုက္ဆာလည္း၀ါး၊
အပ်င္းေျပ၀ါး၊ ရုပ္ရွင္ၾကည့္ရင္းလည္း၀ါးတဲ့ စားစရာတစ္ခုပါ။
ဒါေပမယ့္
မေကာင္းတဲ့ အခ်က္ကေတာ့ ေပါက္ေပါက္မွာ ပန္ခရိယကင္ဆာ နဲ႕ ျမံဳေစ(မ်ိဳးတုံး)
ေစတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြပါ၀င္ ပါတယ္တဲ့။ ဒါ့အျပင္ ေပါက္ေပါက္လုပ္ရာမွာ
ပါ၀င္တဲ့ diacetyl ဆိုတဲ့ ဓာတုပစၥည္းကလည္း အဆုတ္ကင္ဆာ အဓိက ျဖစ္ပြားေစတဲ့ carcinogen တစ္ခုပါတဲ့။
(၃) ဆိုဒါပါ၀င္ေသာအခ်ိဳရည္မ်ား (Soda Pop)
ဆိုဒါပါ၀င္တဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြကေတာ့ အမ်ားအားျဖင့္ သံဘူးနဲ႕ထည့္ထားတဲ့
အခ်ိဳရည္ အမ်ားစုပါ။ ေစ်းကြက္မွာ ေနရာေတာ္ေတ္ာမ်ားမ်ားရယူထားတဲ့
စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းတစ္ခု
လည္းျဖစ္ပါတယ္။ သူကေတာ့ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ပ်ံ႕ပြားတာကို အားေပးပါတယ္တဲ့။ ဒါ့အျပင္ Soda Pop မွာ ပါ၀င္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြ၊ ဆိုးေဆးေတြကလည္း
ကင္ဆာျဖစ္ပြားေစႏုိင္ပါေသးတယ္။
(၄) ျဖဴေဖြးေနတဲ့အထိသန္႕စင္ထားတဲ့
က်ေနာ္တို႕ငယ္ငယ္တုန္းက ျမင္ဖူးေနၾကသၾကားဟာ ညိဳတိုတို ေလးေတြရယ္။
သဘာ၀အေရာင္ေပါ့။ နဲနဲၾကီးလာတဲ့အခ်ိန္မွာ ေတြ႕ရတာကေတာ့ ျဖဴေဖြးေနတဲ့
သၾကားေတြျဖစ္ဘာတယ္။
လူေတြကလည္း အေရာင္ျဖဴေတာ့ သေဘာပိုက်၊
အ၀ယ္လိုက္လာတာေပါ့ေလ။ Refined Sugar ေတြဟာ သဘာ၀သၾကားေတြထက္ အင္ဆူလင္
ပမာဏကို ပိုမိုျမင့္တက္ေစျပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ
ကိုပိုမို ပ်ံ႕ပြားေစႏုိင္ပါတယ္တဲ့ ။
(၅) ဓာတုပစၥည္းမ်ားပါ၀င္သည့္ အသီးအႏွံမ်ား
သေဘာၤသီး၊ငွက္ေပ်ာသီး၊သရက္သီး စတဲ့ အဲ့လိုအသီးအႏွံေတြကို ေဆးထိုးျပီး
မမွည့္ေသးခင္ေရာင္းတာမ်ိဳးကို ေစ်းထဲမွာ မၾကာခဏ ၾကံဳရဖူးပါတယ္။
မသိပဲ၀ယ္လာျပီးမွ ႏွေျမာလို႕ စားလိုက္တာမ်ိဳး မလုပ္သင့္ပါဘူး။
အဲ့လိုအသီးေတြက က်ေနာ္တို႕ကို ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္တဲ့။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့
Organic အသီးေတြဆိုျပီး အာမခံခ်က္ရိွတဲ့ အသီးအႏွံ ေတြက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
(၆) အရက္ အလြန္အကြ်ံေသာက္ျခင္း
ေပ်ာ္ခ်င္လို႕ပဲေသာက္ေသာက္၊ စိတ္ညစ္လို႔ပဲေသာက္ေသာက္၊
အေပါင္းအသင္းစံုလို႔ပဲေသာက္ေသာ
credit:Squar (Ref: way2usefulinfo)
K.K(ကေနာင္)
4/16/2014
ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းျမင့္တက္ေစေသာ အစားအစာအခ်ိဳ႕
4/16/2014
Dim